“Field Marshal Haig’s Own Pipes & Drums” (FMHOP&D), een Vlaamse doedelzakband “with a difference”, ontstond  op 10 november 2013 als gevolg van het vijfde Passchendaele Remembrance Concert “Will ye come to Flanders”.  Wat aanvankelijk gepland was als gelegenheidsgroep voor een éénmalig concert, groeide onverwacht en op korte termijn uit tot een heuse Pipe Band.


Van bij het ontstaan koos onze formatie voor het profiel van een herdenkingsband. Deze keuze werd meebepaald door de onvermijdelijke confrontatie met het verhaal van de Eerste Wereldoorlog in onze streek. Passendale, het kleine dorp dat tijdens de “Grooten Oorlog” een bijna mythische uitstraling kreeg, ligt immers in de schaduw van onze thuisbasis Roeselare.


De band draagt de naam van Britse veldmaarschalk Haig, opperbevelhebber van de Britse troepen aan het Westelijke Front van 1916 tot 1918. Douglas Haig, een Schot uit de Lowlands,  staat voor ons symbool voor alle mannen en vrouwen die op één of andere manier betrokken waren bij de “war to end all wars”, ongeacht de kant waartoe ze behoorden.

Sinds 11 November 2015 is onze groep officieel geaffilieerd met de Black Watch Association, van wie ze de officiële toelating kreeg om de “Red Hackle” te dragen. Daarnaast onderhouden we  speciale banden met het 48th Highlanders of Canada en de Royal Dublin Fusiliers Association.


“Haig’s Own”, de bijnaam die we kregen van bevriende bands en als een eretitel dragen, is een band die openstaat voor iedereen met interesse in de wereld  van Schotse Pipe & Drumbands en dit wil combineren met een respectvolle omgang met het thema “oorlog & vrede”, vanuit het historisch gegeven van de Eerste Wereldoorlog. FMHOP&D is uitdrukkelijk geen competitieband noch een reenactmentvereniging en verwelkomt ook spelers die het lidmaatschap willen combineren met andere groepen.