Passendaele Tarten & crest

Passchendaele Tartan & Crest

De Passchendaele Tartan ©


Begin 2016 kreeg onze band de officiële toelating om de Passchendaele-tartan te dragen. Deze herdenkingstartan werd in 2006 door twee Vlamingen ontworpen en geregistreerd bij de Scottish Tartan Authority (ITI nr. 6982) als “Passchendaele Commemorative tartan”.

Het ontwerp is helemaal geïnspireerd door het verhaal van de Eerste Wereldoorlog. De hoofdkleuren zijn donkerrood en bruin, kleuren die respectievelijk staan voor het massale bloedvergieten gedurende de gevechten en de kleur van de modder van het slagveld bij Passendale gedurende WO1. Een fijn felrood streepje verwijst naar de papaver of “poppy”, het symbool van herdenking, dat zijn oorsprong vond in het gedicht “In Flanders Fields”. Dit stukje poëzie werd in mei 1915 bij Ieper geschreven door de Canadese dokter en artillerist John McCrae. Zoals veel Canadese militairen was ook McCrae van Schotse afkomst. Een onopvallende zwarte streep staat voor rouw. De kleuren geel, zwart en rood staan zowel voor de officiële kleuren van Vlaanderen als België, waarmee niet alleen de link gelegd wordt naar het grondgebied, maar ook naar de inzet van de eigen soldaten.

Het copyright op de tartan berust bij de ontwerper.

“Crest”


De band koos de “crest” (letterlijk “helm- of hoofdteken”) van de Schotse Lowland-familie Haig.

In de “crest” is een rots afgebeeld, deze staat voor betrouwbaarheid, vasthoudendheid en hardnekkigheid. Het motto “Tyde What May” betekent, vrij hertaald, “Laat gebeuren wat moet gebeuren”. Zowel motto als bandsymbool illustreren de bandethos die we nastreven, in navolging van Veldmaarschalk Douglas Haig, die samen met zijn mannen onder bijzonder moeilijke omstandigheden een vrijwel uitzichtloze oorlog moest voeren.

Standaard

In onze standaard of vlag staat het wapen van de familie Haig, dat, net als de Schotse vlag,  de Schotse “Saltire” of Sint-Andreaskruis als centraal element heeft. Douglas Haig was bijzonder loyaal aan het Britse Rijk en de monarchie. Dit gold echter niet voor al zijn voorzaten. Sommigen namen immers met veel overtuiging deel aan de strijd tegen de Engelsen, onder andere onder leiding van de Schotse symboolfiguren Robert the Bruce en William Wallace (beter gekend als “Braveheart”).
Andere elementen zijn de distel, de nationale bloem van Schotland en het motto en de naam “Passchendaele”, verwijzend naar het dorp nabij Roeselare waar zich in de tweede helft van 1917 één van de belangrijkste slagen van de Eerste Wereldoorlog afspeelde.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.